9.0 Magnitude.

10:17 PM
well, lama gila dah tak post entry. sibuk dengan assignment, anime, online game, assignment, anime, online game.. haha~

tajuk ni pasal Jepun. maybe korang semua tau kan pasal ni? yes, dah seminggu semua ni jadi..

>> Gempa Bumi
>> Kebocoran Nuklear
>> Suhu cuaca rendah

well, kalo ni jadi kat aku pun aku mesti rasa despair gila. aku sebagai orang muda yang takmampu ni pun terasa nak tolong diorang yang susah tu. tapi apakan daya kan? kita cuma boleh berdoa, mintak kepada tuhan yang semua ni cepat selesai.

sejak seminggu ni aku tengok, mesti ekonomi diorang drop gila. kawasan terdedah nuklear yang nak buat diorang blah dari situ. cuaca sejuk tambahan pulak dengan tak ada elektrik. whew, mesti kesejukan melampau kat sana..

kalau ada cara kita boleh tolong right? tapi bua masa ni kita cuma boleh berdoa saja..


p/s: sorry, aku rasa ayat aku posting hari ni macam mengarut jer.. heheh..
pics from konachan.com
Read On 8 comments

aku.. manga dan anime.

8:20 PM
lama aku dah tak buat new post kat blog ni. mesti ada follower, blogwalker tengok tarikh last post cakap, "dia ni hidup tak? jarang post, kalo ada pun yang merepek jer..". haha, tu semua sebab dah takde idea. okay, memandangkan aku nak jugak cari idea baru, aku pilih tajuk yang aku tulis kat atas ni.. haha, cam tajuk cerita jiwang pulak.

ok, stop merepek.

orang yang minat sangat dengan anime or manga ni digelar otaku. yes, they are otaku. aku? aku rasa aku belum sampai tahap tu lagi. just an manga and anime freak.

semua ni start time aku.. erm.. form 3.. yea, form three. sebelum tu aku pembaca tetap (bukan setia) gempak dengan starz (starz aku dah tak jumpa lagi dah, kenapa? dah habis keluaran ke?) dan aku terbaca artikel kat dalam Starz pasal Bleach. thats the starting point aku minat pasal manga dan anime ni semua. aku pernah baca doraemon dsb tapi aku tak fikir tu starting point aku untuk bermanja-manja dalam dunia tu lagi.

  Gempak* 

Starz*

Bleach*

KReKO*

lepas baca artikel pasal Bleach, aku terus pergi cari manga pasal Bleach. yang aku tau aku cuma nak baca Bleach. dan kemudiannya aku jumpa manga bleach, dan jugak Majalah Komik Kreko (seingat aku waktu tu isu 175) yang kebetulannya cover dia adala Bleach. ironik. haha. aku terus beli dua-dua buku tu. seperti yang korang tau, dalam kreko ada banyak manga kan? first time aku baca dah kepala pening.. sebab tetiba ada sambungan. tapi kat majalah tu aku tau banyak manga kat dunia ni.

well, nak pendekkan cerita, sepanjang 5 tahun aku belajar sengsorang pasal manga dan anime, aku baru jumpa orang yang sudi ikut sekali dengan aku kat dalam dunia ni, kawan-kawan baru yang sealiran dengan aku. baru aku tau semua ni secara detail. haha, tahun lepas (2010) baru first time aku tau yang comic fiesta tu wujud sedangkan comic fiesta dah ada sejak aku start baca manga lagi..

well. stop sampai sini. korang pulak ada cerita tak macam aku? mungkin kita boleh kongsi cerita or  minat kita pasal manga dengan anime (cewah!).

waktu aku pergi CF tu banyak cosplayer aku nampak. maybe tahun ni nak jadi cosplayer kot? haha~

p/s: well, not everything right, right?

*pictures grab from Google all pictures are belongs to respected owner.
Read On 4 comments
Read On 1 comments
Read On 0 comments
Read On 0 comments

from me, FHND 3A.

7:35 AM
Back from hectic days.. hahah, sampai rase taknak buat post lagi da post kat blog yang tak seberapa ni..
anyways, ntuk classmate aku semester julai-disember 2010, aku ade hadiah ntuk korang, tribute ntuk kita sekelas.. ntuk yang hampir berkaitan jugak bleh tengok video nih. haha.. silakan.





p/s: satu masalah pasal video ni, kalo korang pergi kebelakang balik, lagu akan start balik.
aku pun tak tau kenapa, lagi satu, sebenarnya aku nak post video ni kat facebook tapi tak boleh. sebab? takleh download, kena bayar dulu. cilake punye website, dah siap baru bagi tau kena bayar. anyway, aku akan cari cara gak nak dowload video ni dan sesapa kalo boleh download tolong bagitau aku ok??
Read On 0 comments

DRAGONICA

10:39 AM
hello!!
selamat pagi/tengahari/petang atau malam!

post kali ni pendek jer. memandangkan dah tak ada idea dan takde game nak main sekarang ni..

dragonica, game online RPG yang aku baru cuba main. memula aku memang malas kalau ak main game-game  online nih, payah.. tapi pas tengok kengkawan aku main, tambah plak ngan charcter diorang yang cute. terus aku main.. hahaha..


 kat bawah ni gambar character yang aku pakai, HikariMami.. kenapa perempuan?? korang boleh pikir sendiri apa senangnya pakai character perempuan.. haha..
gambar ni aku snap waktu baru masuk level 32 (aku baru main lah!), skang ni level dah tinggi sikit dah~

kalo korang berminat nak main, daftar ngan download game ni kat dragonica.iahgames.com/
sila abaikan link kat gambar pertama tu..

okay, kalo nak cari aku, aku ade kat server Kaye..
selamat bermain!!

any way, time cuti ni susah la sket nak jumpa aku.. komputer/laptop tak larat nak bukak..
huhu.. T^T
Read On 18 comments

selatan, selatan, selatan??

11:27 PM
semuanya baru jadi tadi..
haiz..

dalam pukul 10.30 pagi, haah, 10.30 pagi, first time jadinya benda mengarut dalam hidup aku sebagai seorang yang suka berjalan pergi tempat orang..

LRT Bandar Tasik Selatan, pas turun daripada KTM kat sebelah, first time aku naik LRT kat situ, biasanya naik kat KL Sentral, atas cadangan ayah aku, aku pun cuba test pergi Pekeliling daripada stesen tu..

lepas berpecah dengan Ashran, Afiq ngan Amir, aku cuba test pergi ke stesen Titiwangsa ngan sendiri dengan bangganya..

pas diorang blah, aku naik tren yang seterusnya, terget: Titiwangsa.

lpas aku naik tren tu, aku rasa lain macam, betul-betul lepas pengumuman  operator tren tu:
''Stesen berikutnya, Jalan Tun Razak"..

hah??
tu bukan patah balik??

terus aku turun kat stesen tu, tunggu tren daripada jalan sebelah, mungkin tu yang betul, rasanya.

tren seterusnya sampai,
aku naik,

then, pengumuman operator:
"Stesen berikutnya, Tasik Selatan"

??!!!
apa nih??
apsal aku rasa macam pusing-pusing kat tempat sama jer??

tension terjadi,
ayah aku mesej: "da sampai mner?"

ah sudah,
aku pun dah 'sesat'.

trus pegi mesej Ashran:

aku: skali salah daa..
ashran: btoi la..pa yg slahnya?
aku: mne ade. tu patah balik ke bdr tsik slatan.
ashran: btoi la..mmg ptah blik..dh ni pi ttwngsa..
aku: cilake, ptt aku ikt ang td.
ashran: klaw ikot aku dya pi sri ptling..
aku: aah, aku slah. ptt kne pegi sntul tmur. 2 kli dh (patah balik).. hahaha..  = =''
ashran: haha..bngong btoi..pdan mka ang..ngok ngek

= =''
sampai ati,
tapi kalo nak pikir balik, tu memang salah aku.
apsal tak baca route betul-betul??
sampai abes sume orang nak pegi tnya..??

masalah utama kat sini, kenapa tak baca route tu betul-betul??
yang jadi masalah: time dari Bandar Tasik Selatan ke Bandar Tun Razak, aku ingat aku daripada Salak Selatan,
tu yang jadi punca aku berulang antara Bandar Tun Razak ngan Bandar Tasik Selatan..

||orz|||

lastly, lepas puas merepek kat LRT, baru aku selamat sampai kat Titiwangsa yang sepatutnya aku boleh sampai 1 jam awal..

ades..

anyway, alhamduillah aku sampai kat Kuantan dan mak ayah aku jemput aku kat sana.





lastly, hadiah daripada famili aku,


satu lagi,
marilah sama-sama kita membacakan Al-Fatihah kepada sahabat mak aku yang baru pergi ke Rahmatullah pada pagi tadi..

Al-Fatihah..


p/s: paham tak cerita nih?? aku rasa aku pun dah tak paham apa yang aku tulis..

feel free to comment!!
Read On 0 comments

Selamat Hari Raya Aidil Adha!!

11:45 PM
okey, aku nak ucapkan selamat menyambut hari raya aidil adha untuk semua kawan-kawan yang mengenali aku nih. mintak-mintak time cuti gap sblom paper final pasni dapatla satu dua idea.. ada idea takk??

skali lagi, selamat menyambut hari raya aidil adha!!
Read On 0 comments
Read On 1 comments

[2ch] Bunuh Diri 'Live'

12:03 AM
ok, sori kalo lama dah tak post.. time ni, lebih-lebih lagi kalo nak exam ni, mesti duk menung banyak, kalo tak pun main game je tau.. daripada duk wat benda yang kurang berfaedah tu, cuba cari sikit topik kan?

so, aku pun start mencari idea untuk ditulis..

apa yang aku jumpa, ada aku tulis kat tajuk post nih. [2ch] 'bunuh diri'..

aku seram sikit kalo ade cerita kes-kes macam ni tapi tajuk ni menarik perhatian aku, so, aku cuba tulis apa yang seboleh aku tulis..

2ch, setahu aku, laman web yang terkenal dengan pelbagai forum, secara live atau tidak, menjadi trend kat sana..

okay, start cerita..

'' seorang lelaki 'mementaskan' perbuatan bunuh dirinya dan mati dalam percubaannya di videostream kat 2ch.''



okay, tu gila. siap buat 'live' lagi.

seorang lelaki 24 tahun, penduduk Sendai, menyertai 2ch dan mengadu yang dia tertekan dengan hidupnya yang sukar mendapat pekerjaan selapas menamatkan pelajaran, masalah dengan pasangan dan rakan-rakan..

hal ini semakin serius apabila dia menyatakan ingin membunuh diri beberapa kali di laman web tersebut sehinggalah dia benar-benar membunuh diri pada 9 november.

cerita selanjutnya ada di sini:
http://www.sankakucomplex.com/2010/11/12/man-hangs-himself-at-2chs-behest/
*laman web ni mengandungi content-content yang tidak sepatutnya untuk kanak-kanak bawah umur, so sila masuk dengan risiko sendiri.. haha*

*cukup dengan ayat skema*

dah, kenapa nak sangat bunuh diri kalo rasa hidup ni susah?? banyak cara lain lagi kan kalo nak hidup?? aku faham, Jepun memang banyak kes bunuh diri kalo nak direkodkan..

yang paling aku tak paham, kenapa dia nak bunuh diri secara live?? bukan tu akan menganggu suma orang yang masuk ke channel tu? tapi aku rasa tak kot, sebab artikel tu cakap berlambak-lambak orang masuk live stream tu time mamat tu bunuh diri..

haiz..
aku pun taktau nak cakap apa..
untuk semua pembaca *kalau ada*, jangala bunuh diri.. tak kira semua agama, bangsa atau apa sekalipun..

ape yang best bunuh diri?? bukan tu namanya seksa diri??  sah-sah kena struggle sebelum mati kan? pikirla sket..

haha.. aku pun taktau apa yang aku merepek..

anyways, thanks sebab baca post nih..

kalo ade apa-apa pandangan atau apa korang nak cakap, feel free to comment.
thanks.
Read On 0 comments

Perhatian.

6:07 PM
okeh,
aku ucapkan terima kasih bebanyak sebab rela baca post tak bermakna nih.
aku cuma nk bagitau yang blog nih dah takde Malware kacau buat masa ni lagi..

so, sila baca tanpa ragu-ragu eh??
tengkiu.

p/s: kalo korang sedar, suma post sebelum post nih kuar hari yang sama kan??
Read On 0 comments
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

cre-a-tor

My photo
Male/ Mara Professional College in Higher National Diploma [Computer Software Development]

shout-vending Machine


ShoutMix chat widget

Reader tracks~


1Blogger Community

rezzaeffendi's Profile on Ping.sg 

Followers

Online Ads~ Click to view~


Photobucket